In de gemeenteraad wordt in november van ieder jaar gesproken over de begroting van het volgende boekjaar. De fractievoorzitters van iedere politieke partij geven hierbij hun zienswijze. Lolkje Efdé verzorgt deze bijdrage namens de VVD-fractie.
Voorzitter, leden van de raad en college, luisteraars en kijkers, aanwezigen.
Was bij de behandeling van de PPN dit jaar het financiële plaatje van de gemeente voor 2017 zwaar negatief, enigszins verzacht door een uitkering uit het gemeentefonds, nu presenteert het college een sluitende begroting. Om het even in het juiste perspectief te zetten: dat is wederom niet omdat wij het zo goed doen, maar omdat volgens de septembercirculaire de gemeenten meer geld krijgen uit het gemeentefonds. Het Rijk geeft meer geld uit (bl. 10) en dan is het nu weer samen de trap op in plaats van de trap af. En om het plaatje compleet te maken, voor 2016 hebben wij maar een mager plusje van een bizar laag bedrag van € 11.000.
Dus zou je denken: er is geen enkel punt waar de wij oppositie op kunnen voeren. Zelfs de OZB valt mee. Maar als kritische VVD-fractie hebben wij een reputatie hoog te houden, dus toch nog een aantal opmerkingen.
Dan wil ik beginnen met een compliment voor onze gemeente. Tytsjerksteradiel is door ondernemers verkozen tot meest MKB-vriendelijke gemeente van Fryslân. Kan de gemeente zijn voordeel mee doen, ook als het zou gaan om eventueel vestiging van nieuwe bedrijven.
In de inleiding (bl. 7) legt het college wel heel expliciet de klemtoon op de zorg en maatregelen om armoede te bestrijden door te stellen dat dit “tema’s binne dy’t echt belangryk binne yn it deistich libben fan ús ynwenners”. En verderop: “Dêrnjonken wolle wy perspektyf jaan oan de minsken dy’t dat nedich hawwe”. Wij zeggen niet dat dit niet wezenlijke problemen zijn, integendeel, maar de toonzetting is vaak dat de meeste aandacht naar zorg en naar deze groepen inwoners gaat. Onze fractie vindt dat dit geen recht doet aan de werkelijke inzet die de gemeente hoort te doen voor alle groeperingen in de samenleving. Want niet heel Tytsjerksterdiel is gelukkig zorgbehoeftig. En dan even terugkoppelend naar de MKB-prijs, ook de hardwerkende MKB-ondernemer en andere inwoners (gewone werknemers) die de economie draaiende houden verdienen de inzet van de gemeente.
In deze bestuursperiode is weinig ruimte voor nieuw beleid. Het accent ligt volgens het college op het realiseren van forse ombuigingen op de gemeentelijke activiteiten, voor 2017 een doelstelling van ruim 8 ton, en 2,5 ton voor bedrijfsvoering, plus hetzelfde bedrag voor de werkmaatschappij. maar toch ook op het zoveel mogelijk in stand houden van bestaande voorzieningen.
Dat is in tegenspraak met hetgeen het college verderop stelt (bl. 15) dat deze voorzieningen geld kosten en dat er een spanningsveld is tussen de maatschappelijke doelen die worden nagestreefd en de kosten. Dit wordt nog vergroot door de vergrijzing en het vertrekken van veel hoog opgeleide jongeren. Het college stelt terecht dat te weinig aanbod van geschikt personeel in de regio, de vestiging van nieuwe bedrijven belemmert.
De economie leeft op, er is meer vraag naar lokaties voor bedrijven om zich te vestigen. De Centrale As zou wel eens een positieve impuls op het vestigingsklimaat kunnen hebben. Het psychologische effect van het feit dat de overheid fors in het gebied heeft geinvesteerd is een signaal dat de regio er toe doet en dat het hier, om die beeldspraak maar eens te gebruiken “niet is dichtgeplakt met kranten”. Wij roepen het college op dit positieve sentiment uit te buiten en met voortvarendheid de juiste voorwaarden voor ondernemers te scheppen.
Onder demografische ontwikkelingen (bl. 15) wordt gesproken over mogelijk draagvlak voor het oprichten van een transitiefonds in de regio Noordoost voor particuliere en sociale woningbouw. De VVD-fractie ziet het nut van een dergelijke fonds niet en vindt dat de markt voor particuliere woningen gewoon zijn werk moet doen en sociale huurwoningen worden al gesubsidieerd.
De begroting van de gemeente is redelijk op orde is, maar in de praktijk pakt het anders uit. Als je door de gemeente rijdt moet je constateren dat het onderhoudsniveau van groen en trottoirs er op veel plaatsen zo onverzorgd/súterich/oostblokachtig uit ziet, dat je je er als gemeente voor zou moeten schamen. Dit past niet bij een overheid die de financiën goed voor elkaar heeft. Kennelijk denkt het college dit goed te kunnen aanpakken, want u vraagt hiervoor geen uitzetting van middelen. Wij zullen het zien, want de evaluatie van de pilot beeld-kwaliteitsgestuurd beheer staat voor de volgende raadsvergadering op de agenda.
GR
FUMO/Veiligheidsregio/uitzetting kosten
Over de ontwikkeling van de lokale lasten voor onze inwoners zullen wij bij paragraaf 4.1 Lokale heffingen nog een opmerking maken over de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.
De VVD-fractie zal zich blijven inzetten voor een gezond financieel beleid van onze gemeente