De titel van het gloednieuwe verkiezingsprogramma van de VVD in de Gemeente Tytsjerksteradiel luidt ‘Tytsjerksteradiel foarút, romte foar elkenien’. Met dit credo maakt de VVD korte metten met de soms heersende gedachte dat Tytsjerksteradiel een krimpgemeente is.
PERSBERICHT - VRIJDAG 9 FEBRUARI 2018
VVD Tytsjerksteradiel denkt in kansen, niet in regels.
Lokale fractie rekent af met krimpgedachte.
Burgum, 9 februari 2018 – De titel van het gloednieuwe verkiezingsprogramma van de VVD in de Gemeente Tytsjerksteradiel luidt ‘Tytsjerksteradiel foarút, romte foar elkenien’. Met dit credo maakt de VVD korte metten met de soms heersende gedachte dat Tytsjerksteradiel een krimpgemeente is. Lijsttrekker Dineke Wagenaar zegt hierover “Onze gemeente is juist in trek. In veel van onze dorpen staat men te springen om woningen te bouwen. Er wordt volop ingezet op verdere groei en ontwikkeling van Tytsjerksteradiel. We denken in kansen, niet in regels”. De VVD wil het asielzoekerscentrum in Burgum op termijn afbouwen. Een solide financieel beleid is en blijft een belangrijk speerpunt. Na een groot aantal jaren van oppositie voeren, wil de VVD in de komende raadsperiode graag deel uitmaken van een nieuw te vormen coalitie.
Solide financieel beleid en lagere OZB
In tegenstelling tot de afgelopen twee raadsperioden wil de VVD alleen nog maar werken met een sluitende begroting waarbij er niet meer uitgaat dan er binnenkomt. De VVD wil minder geld uitgeven aan papierwerk, controle en een minder royale uitleg van wetten en regels. De gemeentelijke schuld van 55 miljoen euro moet hierbij worden teruggebracht. Het is de VVD een doorn in het oog dat de inwoners van Tytsjerksteradiel het hoogste OZB-tarief in Friesland betalen.
Volop woningbouw
Tytsjerksteradiel heeft “alles wat Fryslan moai makket”. Qua wonen en leven is Tytsjerksteradiel een prachtig alternatief voor nabijgelegen steden als Leeuwarden en Drachten. Dankzij de Centrale As en nieuwe rondwegen kunnen inwoners zich snel verplaatsen. Door actieve werving en het beschikbaar stellen van voldoende bouwkavels en woningbouwprojecten kunnen nieuwe inwoners worden aangetrokken. Tytsjerksteradiel wordt daarmee een groei- in plaats van een krimpgemeente. Woningbouw moet mogelijk zijn in alle dorpen om ze leefbaar te houden voor de toekomst en waarbij extra aandacht wordt gegeven aan betaalbare woningen voor jongeren en starters.
Ondernemers als motor van de gemeente
De VVD ziet ondernemers als motor van de gemeente en zij wil in de komende jaren volop inzetten op het aanjagen van de economie, aantrekken van nieuwe bedrijvigheid maar ook de huidige ondernemers ontzorgen door onnodige regelgeving af te schaffen. Sjaak Hoekstra, die als tweede op de lijst staat, zegt hierover “Tytsjerksteradiel is geen museum. Deze gemeente moet boeien, bloeien en groeien”. De VVD wil de bedrijfstakken horeca, recreatie en toerisme stevig neerzetten en voldoende beleving op en rondom het water creëren. Ook moet een nieuw aan te leggen bedrijventerrein met zichtlocaties bij Garyp bijdragen aan meer banen. De VVD is fel tegen opgelegde monumentenregelingen, gemeentelijke energieregels en welstandseisen, die de inwoners op kosten jagen. Ten dienste van de agrarische sector worden onnodige gemeentelijke regels geschrapt. Landelijke en Europees opgelegde regels zijn het maximum.
Geen uitbreiding van asielzoekerscentrum
De VVD is tegen verdere uitbreiding van het asielzoekerscentrum in Burgum. Het AZC is eind vorige eeuw ontwikkeld als tijdelijke voorziening. Nadat deze tijdelijke voorziening in de afgelopen 20 jaar heeft gefunctioneerd, wordt er nu gesproken over ruim 30% extra asielzoekers op hetzelfde grondgebied en de bouw van permanente woningen. Een AZC met de bestaande 450 inwoners is volgens het COA niet meer lucratief en daarom moeten de aantallen inwoners worden verhoogd naar 600 inwoners. Dit vindt de VVD een verkeerd signaal. Als het mogelijk is, willen we het AZC in de toekomst juist afbouwen.
Verplichte tegenprestatie voor mensen met uitkering
De VVD vindt het niet sociaal om mensen, die een beroep doen op een gemeentelijke uitkering, niet te laten deelnemen aan de gemeenschap. Het is belangrijk dat bijstandsgerechtigden aansluiting houden bij de samenleving, een regelmatig leven leiden en een reëel perspectief houden op structurele eigen inkomsten. Mensen met een bijstandsuitkering worden verplicht tot het verrichten van een maatschappelijke tegenprestatie voor de lokale gemeenschap.
Inwoners centraal stellen
De VVD wil de inwoners weer centraal stellen binnen de gehele gemeentelijke dienstverlening. Openingstijden van de milieustraat en de gemeentelijke balies wil de VVD verschuiven naar klantgerichte tijdstippen, die beter aansluiten bij (werkende) inwoners. Samenwerkingsverbanden worden getoetst op nut en effectiviteit. Om Tytsjerksteradiel mooi te houden, wordt gekozen voor een zorgvuldig uitgevoerd maaibeleid.