De raadsvergadering op donderdag 19 juli 2018 had een lange agenda. Bij aanvang van deze openbare vergadering konden we veel inwoners verwelkomen. Deze inwoners waren aanwezig om in te spreken over geagendeerde onderwerpen. Als gemeenteraad mogen we blij zijn met de betrokkenheid en ondersteuning van zo veel insprekers. De VVD was tijdens deze raadsbijeenkomst duidelijk:
1. De VVD geeft volledige steun aan de inwoners van de Elingsloane, die geen verplaatsing willen van de hoofdingang bij het AZC in Burgum.
2. De VVD vindt het ongepast om nu de raadszaal van Tytsjerksteradiel “op te pimpen” na de recente berichtgeving over flinke financiële tekorten in 2017 en 2018.
3. De VVD roept het college op om volledig mee te werken aan de wensen en eisen van nieuwe ondernemers op het bedrijventerrein van Jistrum.
4. De VVD vindt dat de gemeente de kopers van reeds gekochte regenwaterhergebruiksystemen tegemoet moet komen.
1. HOOFDINGANG AZC NIET VERPLAATSEN!
Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) wil de hoofdingang van het AZC (asielzoekerscentrum) verplaatsen naar een andere plek op de Elingsloane. De positie van de hoofdingang inclusief parkeerterrein komt dan direct naast een woning op het bedrijventerrein. De buurt is tegen verplaatsing van deze hoofdingang. Daarnaast heeft de buurt grote moeite met de forse uitbreiding van 33% meer inwoners op het AZC. Er waren twee buurtbewoners, die namens de gehele buurt hun bezwaren op duidelijke wijze kenbaar maakten. Een gevoel van onveiligheid en gebrek aan inspraak en informatie vanuit COA/gemeente werd met de raad gedeeld. De fracties van de VVD, GL, PvdA en FNP spraken uit dat de hoofdingang op de bestaande locatie behouden moet blijven.
Het CDA toonde tijdens de vergadering weinig interesse in de omstandigheden van deze buurtbewoners. Vooraf was hun standpunt al bepaald: “Wij willigen zoveel mogelijk de wensen van het COA in. Wil het COA de hoofdingang verplaatst? Prima”. De houding van het CDA is onbegrijpelijk! Welke belangen spelen hier? En bij wie ligt je belang als gemeente eigenlijk? Het “pleasen” van het COA? Of ook opkomen voor omwonenden en zoeken naar oplossingen?”
De VVD had een motie voorbereid en ingediend, waarin zij het college opriep om de hoofdingang van het AZC op de bestaande locatie te behouden. Ondanks dat de gehele FNP-fractie het eens was met de inhoud van de motie, hebben ze toch tegengestemd. Onbegrijpelijk, want met steun van de FNP hadden we een meerderheid in de raad en konden we de buurtbewoners meteen duidelijkheid geven.
Motie (handhaven hoofdingang AZC op huidige positie):
• Voor: VVD, GroenLinks, PvdA, D66 (9 stemmen)
• Tegen: FNP, CDA, CU (12 stemmen)
• Niet aanwezig: 1 raadslid CDA en 1 raadslid GL (2 stemmen)
Resultaat: positie hoofdingang blijft vooralsnog onzeker; portefeuillehouder Gelbrig Hoekstra heeft vanuit de raad een uiterst duidelijk signaal gekregen dat verplaatsen van de hoofdingang niet gewenst is. Zij brengt de stemming vanuit de raad over naar het COA/AZC. Wij verwachten dat de plannen worden aangepast, want anders wordt het alsnog weggestemd na aanvraag bouwvergunning. Bij deze stemming is daadkracht van onze collega’s bij de FNP natuurlijk wel nodig!
2. VERBOUWING RAADSZAAL: NIET NU!!
De raad werd nog geen maand geleden door het college geïnformeerd dat de Gemeente Tytsjerksteradiel over 2017 een tekort had van 2,7 miljoen euro. Zo’n groot tekort was nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van Tytsjerksteradiel. De vooruitzichten voor 2018 lijken niet veel beter.
Vanuit het college kwam een raadsvoorstel voor het verbouwen van de raadszaal en de publiekshal. Voor het verbouwen van de publiekshal (EUR 184.000) zijn we voor. Dit is de ontvangstlocatie voor al onze inwoners en ondernemers en de door te voeren wijzigingen zijn hoognodig voor de bedrijfsvoering. Maar...de verbouwing van de raadszaal, daar staan we anders in. Alhoewel er een potje is met gereserveerd geld, vinden wij dat we ons deze luxe (EUR 223.000) op dit moment niet kunnen veroorloven. Hoewel het technisch en esthetisch nodig is, vinden wij dat we deze verbouwing moeten uitvoeren op een moment dat de Gemeente Tytsjerksteradiel financieel in een ruimer jasje zit. We hadden hiervoor een amendement (wijziging op een raadsvoorstel) voorbereid en ingediend, die in stemming werd gebracht onder de aanwezige raadsleden.
Amendement (op dit moment niet ‘oppimpen’ van de raadszaal)
• Voor: VVD, GroenLinks, PvdA (8 stemmen)
• Tegen: FNP, CDA, CU, D66 (13 stemmen)
• Niet aanwezig: 1 raadslid CDA en 1 raadslid GL (2 stemmen)
Resultaat: verbouwen van publiekshal en raadszaal wordt in gang gezet. College heeft toegezegd dat er geen kostenoverschrijdingen zullen ontstaan. Wij gaan dit nauwgezet volgen).
3. BESTEMMINGSPLAN JISTRUM
De meeste commotie rondom het nieuwe bestemmingsplan Jistrum ging over het bedrijventerrein. Het college had voorgesteld om voor het bedrijventerrein aan de Jisteboerewei te kiezen voor woon-/werklocaties. Toch is er een ondernemer, die woont in Jistrum en momenteel een bedrijf heeft in de buurgemeente Achtkarspelen. Deze ondernemer wil graag met zijn bedrijf naar het bedrijventerrein in Jistrum. Toch wil hij geen bedrijfswoning bouwen bij zijn bedrijfspand. De VVD wil niet dat algemene regels deze ondernemer in de weg staan, zeker niet als de betreffende ondernemer voor zijn plannen de steun heeft van Dorpsbelang Jistrum.
De VVD had een amendement voorbereid, waarmee we tegemoet wilden komen om bedrijfsgebouw zonder bedrijfswoningen toe te staan, mits dit bedrijfsgebouw in lijn is met de landelijke uitstraling aan deze straat. Nadat de wethouder de toezegging had gedaan om zoveel mogelijk te voldoen aan de wensen van deze ondernemer, hebben we besloten om het amendement niet in te dienen.
4. REGENWATERHERGEBRUIKSYSTEMEN
In februari 2018 had de VVD schriftelijke vragen gesteld over regenwaterhergebruiksystemen. Een koper van een bouwkavel wordt namelijk door de Gemeente Tytsjerksteradiel verplicht om zo’n systeem aan te schaffen. Veel systemen werken niet optimaal en de systemen zijn ook niet kostenneutraal, zoals de gemeente schrijft in september 2017.
Laat er nu een inwoner in Oentsjerk zijn, die beroepsmatig met deze materie te maken heeft en kan worden bestempeld als een deskundig expert op dit gebied. Deze inwoner heeft een zenuw opengelegd en het college gewezen op diverse foutieve beweringen. De wethouder is slechts een paar weken in dienst en noemt het nu al een “hoofdpijndossier”. Dan moet er wel iets aan de hand zijn.
De inwoner uit Oentsjerk schiet flinke gaten in de berichtgeving vanuit het college. Toch geeft het college aan dat alle aspecten in orde zijn, maar laat de verplichting voor aankoop van een dergelijk systeem vervallen. Dat klinkt uitermate twijfelachtig. De VVD roept het college op om helder te communiceren en een passende oplossing te zoeken voor de kopers van het systeem, die zo’n regenwaterhergebruiksysteem hebben gekocht.